Kapadokya olarak bilinen bölge, Ürgüp, Göreme, Avanos, Üçhisar, Derinkuyu, Kaymaklı ve Ihlara merkezlerini içermektedir. Uhrevi kaya oluşumları, yeraltı kiliseleri ve yeraltı evleriyle çarpıcı bir alandır, ölçeği çok büyük bir alandır. Bölge ayrıca, halı dokumacılığı, şarapları ve Avanos’un farklı kırmızı çömleği ile de ünlüdür. Kapadokya, yeraltında yaşayarak ve ibadet ederek zulümden kaçan ilk Hıristiyanlar için bir sığınaktı. Bölgede tamamı halka açık olmayan yaklaşık olarak 3000 kaya kilisesi bulunmaktadır.

Göreme kasabası, bölgenin turist sanayisinin tam kalbinde bulunmaktadır ve birçok kasabalı hala mağara evlerinde yaşamaktadır, bunların bazıları ise pansiyona dönüştürülmüştür. Alanın çevresinde Peri bacaları ya da 'FairyChimneys' olarak bilinen muhteşem kaya oluşumları vardır.

Niğde’nin batısında 10 km uzunluğunda ve yaklaşık 80 metre genişliğinde bir geçit olan çarpıcı Ihlara vadisi bulunmaktadır. Bölgede yürüyüş popülerdir ve etkileyici Eğritaş Kilisesini de içeren 60 kiliseden 12 tanesi halka açıktır.

Bölgede yüzlerce yer altı şehri bulunmaktadır. Bunların en etkileyici iki yer altı şehri 8 katlı olan Kaymaklı ve 55 metre aşağı uzanan Derinkuyu’dur. 7. Yüzyılda zulümden kaçmak için yatak odaları, mutfaklar ve depoları da içeren kendi kendine yeten bir ortam kuran Hıristiyanlar tarafından kullanılmıştır.

TARİHÇE

Hititler, Frigler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların ardından da Hattiler, tamamıyla Kapadokya'nın cazibesi karşısında büyülenmiş ve doğu, batı, kuzey ve güneyi birleştiren ünlü İpek Yolu gibi önemli ticaret yolları dâhil olmak üzere kendi varlıklarının izlerini bırakmışlardır. Bu yoğun trafiğin sonucunda, bölge, tarihi ve kültürel etkilerin karmaşık bir ağı oldu. Kapadokya, farklı felsefelerin bir araya gelip birbirlerini etkiledikleri bir yerdi.  Kayaların içine oyulmuş fresklerle kaplı kiliseler ve evler, Aksaray’a 40 km olan Ihlara Vadisine ve Selime köyüne 14 km’ye kadar uzanmaktadır. Bu yapıların bazıları daha M.S. 4. Yüzyıl dönemine kadar dayanabilmektedir. Görülmeye değer birçok turistik yer arasında, Eğritaş, AğaçAltı, Kokar, Yılanlı, Pürenli, Kırkdamaltı, Ala, Direkli, Kale Manastırı kilisesi ve Selime Katedrali bulunmaktadır.

Konumu dolayısıyla, Kapadokya oldukça önemli ve stratejik bir bölgedir. Kapadokya’da ki ticaret ve kaynaklar çok cazip olduğu için, bölge çoğu zaman işgale, yağmaya ve saldırıya maruz kalmıştır. Bu tür yağlamalardan kendilerini korumak için, sorun yaratan yabancıların kendilerini fark etmemeleri sebebiyle yerel halk, bölgenin girişleri gizlenebilinen mağaralarında yaşadılar.  Bu uzunca bir süre için göze batmamaya çalışmak içindi, fakat sonraları bu mağara evler su kaynaklarını, yiyecek depolarını, şaraphaneleri ve tapınakları içeren yer altı şehirleri halini aldılar. Bunların bazıları Hıristiyanlık döneminden önceye dayanmaktadır.


GÖRÜLECEK YERLER

Uçhisar

Görkemli bir manzaraya sahip olan ve Nevşehir’den yedi kilometre uzaklıkta olan Üçhisar kasabası dayanılmaz bir çekiciliğe sahiptir.  Üçhisar Kalesinin yükseklerinden baktığınızda, tüm bölgenin muhteşem ve eşsiz manzarasını görürsünüz. Panoramik fotoğraf çekmek için idealdir.

Göreme

Nevşehir’e on kilometre uzaklıkta bulunan Göreme ve etrafının, Avanos halkı tarafından Roma zamanında bir mezarlık olarak kullanılmış olduğu düşünülmektedir. Göreme bölgesi genellikle ‘inanç merkezi’ olarak adlandırılır.Aziz Büyük ve kardeşlerinin “Hıristiyanlığın tüm fikirlerini birleştiren eğitim sisteminin” doğduğu yerde Göreme açık hava müzesi bulunmaktadır. Tokalı kilisesinde, Rahipler ve Rahibeler manastırı,  Aziz Basil Şapeli ve Elmalı, Yılanlı ve Çarıklı kiliselerinde mimari detaylar ve freskler hala sanki yeni yapıldıkları zamanki gibi canlı görünmektedirler.

Ürgüp

Göremenin yakınında ki Ürgüp, şarapları ve ayrıca tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Şarabınız size rüstik bir çanak içinde veya zarif kristal bir kadehte size sunulması bir daha asla unutamayacağınız bir deneyim olacaktır. Bazı yerel şarap üreticilerinin şarap yapımında modern teknikleri benimsemiş olmalarına rağmen, bazıları hala antik ve zamanla kanıtlanmış yöntemlere sadık kalmışlardır.  Kapadokya'nın merkezi konumunda olan Ürgüp, modern ve tarihi görünümleri ile Kapadokya'nın en önemli merkezidir.

Mustafapaşa

Ürgüp’ün altı kilometre güneyinde bulunan Mustafapaşa (Sinasos) görkemli taş işleri ile haklı bir üne sahiptir. Aziz Basil Şapeli, düşüncenin ikonoklast sistemini yansıtan motiflerle dekore edilmiştir. Nevşehir’e 18 kilometre uzaklıkta bulunan Avanos’da,  Hitit döneminden bu yana hala yaşayan çömlekçilik geleneği vardır. Mustafapaşa özellikle Greek tarzı yapı örneklerinin görülebileceği önemli bir turistik bölgedir.